Hvordan frier man? Læs mere om tips, traditioner og idéer til det perfekte frieri

Et frieri er en kæmpe stor begivenhed i et parforhold. Derfor vil man selvfølgelig gerne gøre det hele så perfekt som muligt. Derfor er der også en rigtig fin idé at tænke det hele igennem. På den måde er man nemlig mere sikker på, at man har styr på det hele.

Hvis du gerne vil fri til din kæreste, og måske er lidt i tvivl om, hvordan man i det hele taget gør, eller hvilke traditioner og regler der er, er du landet det rette sted. I dette blogindlæg vil vi prøve at klæde dig så godt på som muligt. Så kan du måske dulme nervøsiteten og blive mere sikker på, præcis hvordan du gerne vil fri til din kæreste. 

Og hvis du stadig er nervøs efter at have læst denne tekst, så bare rolig. Det er helt normalt at være meget nervøs op til et frieri, og vi er helt sikre på, at det nok skal gå godt.

Og husk altid på, at der ikke er nogen “rigtige” eller “forkerte” måder at lave et frieri på. Det står dig helt frit for at gøre det på netop din personlige måde, selvom den måske ikke lever op til gængse ‘regler’ om frierier. Det vigtigste er, at du gør det på en måde, som du selv synes er god og romantisk, og som du også tror din kæreste vil synes om.

Hvordan frier man?

Selve det at fri er i virkeligheden utroligt simpelt. Det handler i bund og grund om at spørge din kæreste om han eller hun vil gifte sig med dig. Men selvom det i essensen er utroligt simpelt, kan de fleste nok godt sætte sig ind i, at det ikke er helt så simpelt alligevel.

Man skal først og fremmest selv tage den store beslutning om at fri. Men derefter skal man samle sig mod til at gøre det, og så skal man derudover udtænke en måde at gøre det på, som kæresten vil synes er sød og romantisk.

Og hvis du har set bare et par romantiske komedier, ved du, at der er utroligt mange måder at fri til sin kæreste på. Det er i virkeligheden kun fantasien, der sætter grænsen, selvom de ting vi ser i filmene måske ofte er lidt overdrevede i forhold til, hvordan langt størstedelen vælger at fri.

Hvilke traditioner er der omkring frierier?

Som nævnt står det fuldkomment frit for at fri på akkurat den måde, som du synes er bedst og passer bedst til jeres parforhold. Men hvis du gerne vil gøre det ‘efter bogen’ er der to regler og traditioner, som du bør følge.

Husk ringen til frielsen

Det virker måske åbenlyst, men der er selvfølgelig tradition for, at man frier til sin kæreste med en forlovelsesring. Man kan også sagtens vælge at give andre genstande end netop en ring, men traditionerne foreskriver, at frieriet foregår med en forlovelsesring. Ringen er med til at symbolisere den rejse som I sammen skal ud på.

“Regler” om forlovelsesringe

Når det kommer til forlovelsesringe, er der også mere eller mindre faste rammer for, hvordan sådan en skal se ud, hvordan den skal sidde, og hvor meget den skal koste. Igen er det dog vigtigt at huske, at det handler om at vælge den rigtige løsning for jer, og ikke nødvendigvis hvad gamle traditioner foreskriver.

Men hvis man gerne vil gøre det helt traditionelt, giver man en forlovelsesring til frieriet og så en vielsesring til vielsen. Man kan også sagtens vælge at give én ring, der fungerer som både forlovelses- og vielsesring.

Hvis du går med løsningen med to ringe, plejer forlovelsesringen at være lidt mere ‘flashy’ end vielsesringen. Samtidig plejer man også at sætte forlovelsesringen på venstre ringfinger, fordi kærlighedens åre går fra hjertet og til venstre finger. Vielsesringen sætter man så senere hen på højre ringfinger, da det er højre hånd som man aflægger troskabsløftet med.

Hvor meget skal sådan en koste, tænker du måske. Måske har du nervøst hørt venner eller bekendte snakke om, at en forlovelsesring altså skal koste tre månedslønninger. Men det er selvfølgelig helt forkert. Der er ikke nogen regler omkring, hvad forlovelsesringe skal koste. Det handler udelukkende om, at du finder en ring, som du tror din kæreste vil blive super glad for. Vores erfaringer fortæller, at det typisk er 0,5-1 månedsløn der bliver brugt, men det bør ikke være pengene der afgør valget.

Derfor anbefaler vi også, at du sparer op til forlovelsesringen. På den led kan du vælge 100% med hjertet og er ikke tvunget til et kompromis på grund af prisen.

Spørg svigerfar

En tradition omkring frierier, som du nok kender til eller har hørt om, er at spørge svigerfar om lov inden selve frieriet. Traditionen kommer fra gammel tid, hvor det rent faktisk var faderen der bestemte, hvem hans datter skulle giftes med – Hvorfor man altså var tvunget til at spørge om lov.

Det skal man selvfølgelig ikke i dag.

Men der er alligevel en del, som vælger at holde traditionen i hævd. Enten fordi de synes traditionen er sød og sjov, eller fordi de gerne vil vise svigerfaren respekt. Hvorvidt man spørger svigerfar eller ej, kan også afhænge meget af det generelle forhold til svigerfamilien. Hvis det i forvejen er godt, kan det måske være nemmere at gøre det.

For man skal selvfølgelig lige afklare med sig selv, hvad man gør, hvis det akavede skulle ske, at han i ramme alvor siger nej. Du vil formentlig fri til din kæreste alligevel, men det er værd at overveje svigerfars reaktion, inden man spørger om lov.

Idéer til frieriet

Der er mange måder at fri på, og hvad der er den rigtige for jer, kan du nok kun selv finde ud af. Men hvis du er på jagt efter inspiration til måder at fri på, har vi herunder oplistet tre forskellige måder, alt efter hvilken type frieri man er mest til.

Den idylliske

Mange vælger at fri i det fri. Her kan naturen nemlig være den idylliske baggrund for et moment som I vil huske for altid. Derfor kan en sandstrand mens solen går op eller ned, en hyggelig lille skoveng eller en smuk klippetop alle være gode lokationer til det idylliske frieri.

Det vigtigste er næsten at vælge et afsides sted eller tidspunkt, så I kan få det smukke område helt for jer selv og slipper for at bekymre sig om lange blikke fra forbipasserende.

Den offentlige

Der er også en del som vælger det offentlige frieri. Det mest klassiske i den kategori er nok at fri på en restaurant, der betyder meget for jer, men der er mange forskellige måder at gøre det på. Du kan også gøre det til en koncert med jeres yndlings-kunstner eller til festlig begivenhed foran venner og/eller familie. 

Hvis du overvejer det offentlig frieri, er det vigtigt at tænke over, hvorvidt personen du skal fri til, vil synes det er fedt at dele det øjeblik med en masse andre mennesker. For mens nogle elsker opmærksomheden, er der helt sikkert også andre, som vil foretrække kun at være jer to, når frieriet finder sted.

Den kreative

Hvis du vil lave et lidt mere kreativt frieri, er der også mange sjove måder at gøre det. Du kan f.eks. vælge at lave en skattejagt for din udkårne, hvor der undervejs kommer sjove spor og hints, inden han eller hun til sidst ender på din nøje udvalgte slutdestination. 

Det kan også være en fin måde at involvere nogle af de bedste venner eller veninder eller noget af den nære familie i frieret. Til gengæld kræver det en del planlægning og koordinering.

Hvornår må kvinder fri?

Ifølge traditionerne må kvinder fri hver fjerde år på skudårsdag. Dog bør man tage meget let på denne tradition, da den jo stammer fra en tid, hvor kønsrollerne var helt anderledes, end de er i dag. 

Så selvom det normalt er manden, der frier, kan du sagtens gøre det alligevel. Og det behøver altså ikke være på denne dag, som kun kommer hvert fjerde år.

Husk dog at tænke over, hvordan din kæreste vil have det med, at du frier til ham og ikke omvendt. Hvis man er meget traditionelt anlagt, vil han måske synes det er underligt at blive friet til, da han betragter det som mandens rolle. 

Men hvis du tænker, at det er fint med ham, er det bare at finde ud af hvordan du vil fri og komme i gang.

Find forlovelsesringe hos Dirks Jewellery

Hvis du allerede ved, at du gerne vil fri til din kæreste, men mangler den helt rigtige forlovelsesring, har vi en masse smukke ringe i vores udvalg. Du kan udforske dem online, men du kan også book en dedikeret time til at se vores flotte udvalg af forlovelsesringe. Her kan du få en times uforpligtende samtale om idéer og drømme, som forhåbentlig udmønter sig i valget af den perfekte ring.

Hos Dirks Jewellery finder du et stort udvalg af unikke, håndlavede ringe fra eget værksted. Vi har Danmarks dygtigste guldsmede på vores værksted, så det er kun fantasien, der sætter grænser.

Skriv et svar