Dresscode til bryllup: Hvad tager man på som gæst til bryllup?

Du er blevet inviteret til bryllup, men du står med snuden i garderobeskabet med et forvirret sind. For hvad skal man egentlig have på til et bryllup? Og er der en specific dresscode, man skal gå efter? Læs meget mere her og bliv klogere på dresscode til bryllup og hvad man må – og ikke må – have på som gæst til kærlighedens fest.

Læs meget mere om de mange bryllupstraditioner og historierne bag dem her. 

To vielsesringe i guld - en til manden og en til kvinden. Kvindens ring har diamanter langt toppen af ringen. Ringene ligger på en lys sten.

Dresscode til bryllup afhænger af mange ting

Okay – vi har fået slået på plads: brylluppet er et af de begivenheder i livet, som er mest fuld af traditioner. Traditioner, som afhænger af kultur, religion og generationelle traditioner i specifikke familier. Det outfit du skal have på afhænger også af, om det er et sommer- eller vinterbryllup – både med hensyn til farverne og længden på kjolerne. 

Det første du kan gøre, hvis du er i tvivl om, hvad du må og ikke må have på til brylluppet er at nærlæse invitationen (der kan være hints om det måske er et meget traditionelt eller mindre formelt bryllup). Måske du kan fornemme temaet via bryllupslokationen, er det på et slot, eller ude på en plantage, så er det muligvis Galla eller formelt – ellers kan du lade dig forhøre af andre gæster, hvad de tager på. Så undgår du også at være under- eller overdressed!

Regler for påklædning til bryllup – for mandlige og kvindelige gæster

Der er en del uskrevne regler, som er vigtige at have styr på, inden du tager afsted til brylluppet. Selvom Emma Gad ikke er med til brylluppet, er der mange (uskrevne) regler, som relaterer sig til den påklædning du kommer i som gæst. 

Nogle af de generelle regler for påklædning til bryllup og vielse er følgende:

 • Smoking må ikke bæres før kl. 17 
 • Mandlige gæster må ikke smide jakken, før brudgommen gør 
 • Der er forskel på dresscode, om I er i kirken eller til selve festen – og selvfølgelig også på, om der er tale om et traditionelt dansk bryllup.  Ved vielse i kirken, så anses det typisk som god stil, at skuldre er tildækkede, at man ikke er for nedringet og med en kjole, der dækker knæene – alt dette for god ordens skyld.  

Hvilken farve må man have på til bryllup?

 1. Kvindelige gæster må ikke bære hvidt
  En af de vigtigste regler, når det gælder farver på bryllupsoutfittet er, at gæsterne ikke må bære kjole i hvidt. Hvid er den farve, der er forbeholdt bruden – og man vil nødigt tage fokus væk fra hende. 
 1. I følge gammel tradition lyder det, at man som kvindelig bryllupsgæst ikke må bære rødt. Det blev nemlig opfattet at den kvindelige gæst i rødt var gommens elskerinde, med et ønske om at forføre gommen.  
 2. Kvindelige gæster må helst ikke bære sort
  Da sort er sorgens farve – og typisk den farve, man bærer til begravelser – så er det ikke altid heldigt at gå efter det sorte look – selvom du måske i forvejen mest går i sort og kun har sorte kjoler i garderoben. 

  Det kan godt være det er helt OK at bære sort, alt efter brudens behov. For at undgå at looket bliver meget sort-på-sort, kan du passende spice det up med nogle extravagante smykker. Fx en flot broche eller et par flotte øreringe. Gå på opdagelse i vores store sortiment af smykker her. Her kan I som nygift par også få inspiration til den traditionsrige morgengave. 
 1. I forlængelse af, at gæsterne generelt ikke må være mere overdressed end brudeparret, gør det sig også gældende, at herrene ikke må bære kjole og hvidt, hvis gommen ikke gør det. 

De forskellige dresscodes – hvad betyder de?

Hvis dresscode er vigtigt for brudeparret vil det typisk fremgå af invitationen, hvilken slags dresscode der er tale om. 

 • Galla
  Hvis der står i invitationen, at man skal iklædes galla-tøjet, så gælder det at kvinderne skal iføres en lang, elegant og fin gallakjole – og herrerne skal komme i kjole og hvidt (pingvinsættet)
 • Smoking/Black tie
  Black tie-dresscoden betyder at mændene forventes at ankomme i smoking med sort butterfly. Ligesom ved galla-outfittet, skal kvinderne helst komme i lang kjole.
 • Den festlige dresscode
  Står der i invitationen, at I skal være klædt festligt på, betyder det at der i højere grad er lagt vægt på fantasien og farverne. Her kan I selv vælge, hvad I har lyst til at tage på. Kort eller lang kjole – smoking eller jakkesæt. Dog skal det stadig være festligt – så her går det ikke med jeans og t-shirt
 • Ingen dresscode
  Hvis der antydes, at der ikke er dresscode – så er det fuldstændig frit spil fra alle hylder – og ingen forventninger. Her kan du tage det tøj på, som du føler dig allermest komfortabel i. Det anses dog stadig som god stil, at vise at man har gjort en indsats for at sætte gang i feststemningen.