Guide: Sådan renser du dine smykker

En hånd med en stor guldring i guld og diamanter med blade

Et smykke skal helst fremgå rent, pænt og glimtende. Men når du bruger dine smykker udsættes de for støv, snavs, sæbe, cremer og almindelig slitage. Selv luft og fugt kan slide på dine smykker og deres udseende over tid og fratage dem deres glans. Jo oftere du bruger dine smykker, jo oftere vil du have brug for at rense og vedligeholde dem, for at de holder sig pæne. Husk derfor at rense dine guldsmykker og sølvsmykker jævnligt – uanset om det er halskæder, ringe, øreringe eller armbånd. På den måde holder de sig bedst og bevarer glansen. 

Heldigvis er det muligt at rense de fleste smykker hjemme, uden at gå til en professionel guldsmed. Så hvordan renser man sine smykker? Prøv dig frem med disse rengøringsmetoder til dine smykker og se dem skinne som nye igen.

Rensning af sølvsmykker

Det er ikke så svært at rengøre sine sølvsmykker. Du skal blot bruge 3 ting, som er tilgængelige i et almindeligt hjem:

Til rengøring af sølvsmykker laver du din egen blanding af varmt vand, opvaskemiddel og eventuelt salt. Mængden af ​​salt afhænger af, hvor meget vand du bruger, brug ca. en spiseske salt for hver kop vand. Læg dine smykker i vandbadet et par minutter og rens forsigtigt med en blød og ren tandbørste og skål efter med rent vand. Dup eller pus herefter smykkerne helt tørre med en fnugfri klud.

Er misfavningen eller pletterne på dine sølvsmykker store, kan du også bruge sølvpolering eller sølvrens. Sølvpoleringen vil hjælpe med at give smykket sin glans igen. 

Rensning af guldsmykker

Guld er forholdsvis let at rengøre, da det er et ret robust ædelmetal. Fremgangsmåden er den samme som ved sølvsmykkerne ovenfor: 

Læg dine guldsmykker i et skål med en opløsning af et par dråber opvaskemiddel og varmt vand. Du kan eventuelt lægge små guldsmykker i en si, inden de lægges i opløsningen så der er styr på dem. Lad smykkerne ligge i et par minutter, sving eventuelt smykkerne lidt blidt rundt i skålen og rens dem forsigtigt med en blød og ren tandbørste. Skyl derefter guldsmykkerne, tag op og læg dem på en fnugfri klud, som du kan tørre dem med.

Du kan også rense pletter osv. fra dine guldsmykker med guldrens.

Rensning af ædelsten og perler 

Når det gælder rengøring af ædelsten skal man være opmærksom på, om den enkelte sten tilhører gruppen af hårde eller bløde ædelsten – for de skal behandles forskelligt. 

Hårde ædelsten

Hårde ædelsten er f.eks. diamanter, safirer og rubiner. De kan rengøres i en blanding af vaskemiddel, salmiakspiritus og varmt vand. Forholdet skal her være ¾ varmt vand og ⅓ vaskemiddel og salmiakspiritus.

Bløde ædelsten og perler 

Ægte perler og bløde ædelsten som opaler, turkis, koral, rav, obsidian og andre porøse ædelsten må ikke renses med rengøringsmidler. De skal blot pudses rene med en fugtig klud og tørres efter med en tør.  

Hvis du ikke føler dig tryg ved selv at rengøre din smykker med ædelsten eller ægte perler, er det altid muligt at gå til en guldsmed og få det ordnet. 

Vær forsigtigt ved rengøring af forgyldte og forsølvede smykker

Undgå at vaske, pudse og gnide for meget på forgyldte eller forsølvede smykker. Du risikerer bare at fjerne den tynde overflade af guld eller sølv. Vi anbefaler at du nøjes med at tørre dem af med en fugtig klud. 

5 råd til at passe på dine smykker

Undgå at udsætte dine smykker for creme, parfume, hårprodukter eller rengøringsartikler eller andre kemikalier. Eksempelvis kan guldsmykker misfarves af bl.a. klorin eller andre klorholdige rengøringsmidler. Parfume og hårspray kan også indeholde kemikalier, der ødelægger dine smykkers glans – og især perlesmykker er hårdt udsat her. 

Pak dine smykker ind i blødt stof eller opbevar dem adskilt. På den måde vil du undgå mange ridser i dine smykker. Har du smykker med ædelsten som f.eks. Diamanter? Så er dette punkt endnu vigtigere at følge, da ædelsten er hårdere end både guld og sølv og derfor let vil kunne ridse, hvis smykkerne ligger sammen.

Opbevar dine sølvsmykker et mørkt sted. Vær opmærksom på, at sølv har nemmere ved at blive misfarvet end eksempelvis guld. Det sker, da det er et mere følsomt metal end guld. Det er derfor en god idé at opbevare sine sølvsmykker et mørkt sted, da lys misfarver sølvet. 

Tag dine smykker af, inden du vasker hænder og går i bad. Det mindsker slitage og du undgår at udsætte smykkerne for unødig sæbe.

Tag smykkerne af inden du dyrker sport. Også dette vil mindske slitagen på dine smykker.