Konfirmationssmykker: Gaven til konfirmanden 2022

Kvindelig hals med to catch halskæder på - en guldhalskæde og en sølvhalskæde

Konfirmationssæsonen står for døren. Det betyder, at du som konfirmand bliver spurgt af familie og venner, hvad du ønsker dig. Og hvis du skal til konfirmation, er det tid til at finde den helt rigtige gave til konfirmanden.

Konfirmationen markerer de unges første skridt mod de voksnes rækker. Gaven bør derfor være noget, som konfirmanden kan bruge i mange år – og her er et konfirmationssmykke det perfekte valg. Et smykke er en gave, som altid vil minde konfirmanden om den store dag. Derfor er det oplagte smykke til konfirmanden et tidløst, traditionsrigt smykke, som vil bringe glæde resten af livet.

I dette indlæg kan du finde inspiration til, hvordan du vælger det helt rigtige smykke til konfirmationen. Du får også et indblik i historien bag konfirmationen, så du ved, hvilken tradition du bringer videre, når du er med til at fejre konfirmanden på den store dag.

Det rigtige smykke til konfirmanden

Når det kommer til konfirmationssmykker, er der mange muligheder at vælge imellem. Alle konfirmander er forskellige. Nogle holder af traditioner og vil blive meget glade for en halskæde, mens andre foretrækker et par øreringe.

Uanset om du vælger en halskæde, et par øreringe eller noget helt tredje til konfirmationen, er der et symbol, der går igen i de fleste konfirmationssmykker: korset.

Korset: Det klassiske valg til konfirmationen

Når det kommer til konfirmationssmykker, er et kors – det klassiske symbol på den kristne tro – det oplagte valg. Særligt Dagmarkorset gives ofte til konfirmander på den store dag – måske endda før festen, så konfirmanden kan have korset i kirken.

Dagmarkorset fås i mange forskellige størrelser og i både sølv og guld. Konfirmationssmykket gives oftest som halskæde, men det populære symbol ses også på armbånd og som øreringe.

Selvom Dagmarkorset er så tæt knyttet til konfirmationen, behøver konfirmationssmykket dog ikke være dette kors. Måske er du til et lidt mere moderne udtryk – eller måske har konfirmanden allerede et Dagmarkors, som vedkommende fik i dåbsgave. Uanset hvad er der mange forskellige smukke kors at vælge imellem, som vil sætte prikken over i’et på den store dag.

Har du brug for hjælp til at vælge den rette ringstørrelse? Se vores størrelsesguide.

Guldbarren: Et anderledes gavekort

Vil du gerne give konfirmanden et smykke, men er du i tvivl om vedkommendes smag? Marker den store dag med en helt særlig gave: guldbarren. Her får du 1 gram finguld plomberet og nummereret.

Guldbarren fungerer som gavekort. Du giver altså konfirmanden en overraskende og speciel gave, vedkommende ikke vil glemme – og konfirmanden får på den måde mulighed for selv at vælge sit konfirmationssmykke. 

Gavekortet er også den perfekte gaveidé til nonfirmanden. Nonfirmanden vil ofte sætte pris på en gave, der ikke er så tæt bundet til den kristne tradition. Gaven skal dog stadig være noget helt særligt, der viser, at selvom nonfirmanden ikke bliver konfirmeret, er nonfirmationen stadig en stor dag, der skal fejres.

Har du brug for vejledning i, hvordan du bedst holder konfirmationssmykket flot hver dag? Se vores renseguide.

Konfirmationen: Det første skridt ind i de voksnes rækker

Konfirmationen har en lang tradition og stammer fra den katolske kirke. Det katolske ord for konfirmation er “firmelse”, og i den katolske kirke er traditionen et sakramente: En kirkelig handling, der er indstiftet af Jesus Kristus og formidler guds nåde.

Firmelsen var tæt knyttet til dåben, som førhen var voksendåb. Gennem undervisning og gudstjeneste blev dåbskandidater forberedt på at modtage dåben og dermed blive fuldgyldige medlemmer af den kristne menighed. Da barnedåb senere kom til, måtte dåbsoplæringen komme på et senere tidspunkt.

I 1500-tallet gjorde Martin Luther og Reformationen op med mange af den katolske kirkes skikke og sakramenter – blandt andet firmelsen. Men man fandt senere hen, at det fortsat var nødvendigt med en genopfriskning af dåbens ord for de unge mennesker, før de skulle ud i verden og virke for Gud. I Danmark blev konfirmationen indført i 1736 af Christian VI.

I dag er konfirmationen ikke længere et sakramente, men en fest, der fører de unge fra barnestadiet til puberteten – det første skridt på vejen mod de voksnes rækker. Konfirmationen er stadig tæt knyttet til dåben, men handler nu mere om at give den kristne tradition videre til de yngre generationer på festlig vis.

Brug for hjælp eller vejledning?

Vi håber, du har fundet inspiration til at finde den perfekte gave til konfirmanden.
Har du spørgsmål til levering af gaver til konfirmationen, eller har du brug for vejledning i at vælge det rette smykke? Kontakt os og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med at gøre konfirmandens store dag til noget helt særligt.